Texas – En nyckelstat i det amerikanska presidentvalet och en magnet för svenskt näringsliv

År 1789 valdes George Washington till USA:s första president. Valet sker genom ett elektorssystem som är djupt förankrat i den amerikanska konstitutionen, på samma sätt som rätten att "äga och bära vapen", vilken infördes genom det andra tillägget 1791. Texas, som vi besökte, har 40 elektorer och är därmed en av de mest betydelsefulla delstaterna. Som jämförelse har Kalifornien, med sina 54 elektorer, flest i landet.

Presidentvalskampanjerna i USA är nu inne i sitt slutskede och fokuserar främst på så kallade "swing states", men parallellt pågår även intensivt kampanjande på delstatsnivå. Den amerikanska kongressen består av senaten och representanthuset. Texas har 38 platser i representanthuset, och dessa representanter ställer också upp i valet, samtidigt som den republikanske senatorn Ted Cruz försöker bli omvald för en tredje mandatperiod i senaten. Tv-reklamerna från de olika partierna och kandidaterna fokuserar bland annat på frågor som rör aborträtt och vapenlagstiftning.

Med tiden har Texas blivit allt mer ”purple”. Det märks särskilt i "Texas Triangle" – Austin, Dallas, Houston och San Antonio – där inflyttningen från andra, mer liberala delstater är stor. Men även om det finns ökat stöd för Demokraterna i de större städerna, förblir Texas i praktiken en republikansk "red state" i presidentvalen.

Det finns cirka 400 miljoner skjutvapen i USA (källa: Small Arms Survey). Federala lagar kräver ingen licens, men många delstater har olika regler för licensiering eller registrering. I Texas tillåts exempelvis "open carry", vilket innebär att personer över 21 år, som inte är dömda för brott, kan bära vapen öppet i hölster på vissa offentliga platser. Under vårt besök blev det tydligt att vapenkulturen är djupt rotad. Texas är verkligen ett ”gun country”. I Houston finns skjutbanor spridda över hela staden, där man skjuter med såväl pistoler som automatvapen.

Texas delstatsflagga, som antogs under tiden då Texas var en självständig republik, det vill säga innan delstaten gick med i USA, har hög status. Både ”The Lone Star Flag” och den amerikanska flaggan, ”The Stars and Stripes”, är starka symboler. I Texas reciteras till och med en särskild trohetsed för den egna flaggan:
"Honor the Texas flag; I pledge allegiance to thee, Texas, one state under God, one and indivisible."

Förenklat kan man kanske beskriva Texas – The Lone Star State – som delstaten där cowboys, cowgirls, rodeo, rancher och kossor hör hemma. En rik olje- och gasstat med låga skatter. Samtidigt är Texas en stor producent av jordbruksprodukter och lockar entreprenörer inom IT, försvar, rymdforskning och flera andra områden. Dessa inflöden av kompetens och ny teknologi har bidragit till delstatens snabba ekonomiska tillväxt.

Ett exempel är att Elon Musk under året har flyttat Teslas huvudkontor till Texas. Dessutom har SpaceX, även det grundat av Musk, under vårt besök skjutit upp en Starship-raket från sin anläggning i delstaten. Ericsson, som har verkat i USA i över hundra år, har etablerat en avancerad smart fabrik utanför Dallas. Denna fabrik tillverkar 5G-utrustning för den amerikanska marknaden och uppfyller kraven för ”Build America Buy America” (BABA), vilket innebär att produkterna tillverkas med inhemska resurser för att stärka den amerikanska ekonomin. Ericssons nordamerikanska huvudkontor är också beläget i Texas.

Sammantaget har Texas ett attraktivt affärsklimat som lockar investeringar. Samtidigt är städer som Houston, som växer snabbt, några av landets största utsläppskällor. Den omfattande trafiken, det extrema klimatet som kräver konstant luftkonditionering, samt de oljebaserade industrierna genererar stora mängder växthusgaser. Vi såg varken cyklar eller sopsorteringskärl.

I USA gäller Sarbanes-Oxley Act (SOX) för börsnoterade bolag, och denna lagstiftning påverkar även svenska bolag registrerade på amerikanska börser. Lagen infördes efter en rad redovisningsskandaler i syfte att stärka förtroendet för börsbolag, genom skärpt internkontroll och tydliga redovisningsregler för att säkerställa korrekt finansiell information. I Sverige har vi Koden för svensk bolagsstyrning, som på liknande sätt utgår från aktieägarnas perspektiv:
"God bolagsstyrning handlar om att säkerställa att bolag för aktieägarna sköts hållbart, ansvarsfullt och så effektivt som möjligt."

För svenska företag är det avgörande att anpassa sig både till amerikansk affärskultur och kommunikationsstil. Den som har gått ett år på amerikansk high school vet att kommunikation är centralt i USA. I skolorna lär man sig att debattera och uttrycka sina åsikter i debattklubbar och klassrum. Amerikaner är vana vid att argumentera för sin sak.

Vill du vinna förtroende måste du ha underlag för dina påståenden – så kallade "proof points". Amerikaner kan ibland uppfattas som skrytsamma, men det är fullt möjligt att i en konversation be om källor, vilket balanserar diskussionen. Om ett bolag påstår att det är marknadsledande förväntas det kunna hänvisa till en oberoende tredje part.

Amerikaner är också skickliga på socialt mingel. Det handlar inte alltid om sittande middagar, utan ofta om stående tillställningar där man rör sig runt och pratar med så många som möjligt. Undvik att prata politik – landet är djupt polariserat och politiska diskussioner kan skada affärsrelationer. Patriotismen är stark, så det är sällan framgångsrikt att börja jämföra med hur bra Sverige är.

Vi kan inte dra hela USA över en kam. Landet rymmer många olika kulturer och synsätt, och det är viktigt att ta hänsyn till dessa skillnader på den amerikanska marknaden. Det som fungerar i Houston går inte nödvändigtvis att kopiera i New York – och det är bra att komma ihåg.