
Hållbarhetsrapportering 2025 – Från börda till drivkraft
Med de nya kraven enligt CSRD står många bolag inför en avgörande fråga:
Hur kan hållbarhetsrapporteringen bli en strategisk tillgång i stället för en administrativ belastning?
Hållbarhetsrapportering är inte bara en lagstadgad skyldighet – det är också en möjlighet att skapa långsiktigt värde, bygga förtroende hos investerare och sätta hållbarhet i centrum för affärsstrategin. När den hanteras på rätt sätt kan rapporteringen fungera som en katalysator för innovation, ökad effektivitet och stärkt konkurrenskraft.
Många företag ser detta som en del av en större förändringsresa. Det handlar inte bara om att uppfylla nya regelverk, utan om att omdefiniera hur värde skapas – med hänsyn till miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade faktorer. För att lyckas krävs engagemang från styrelse och ledning, samt en tydlig och konsekvent kommunikation kring hållbarhetsrapporteringens betydelse, både internt och externt.
Trots att vissa röster fortfarande fokuserar på kostnader och utmaningar växer insikten om att hållbarhet inte är valbart. För att möta framtidens krav från investerare, kunder och samhället i stort måste hållbarhet integreras i verksamhetens kärna.
Hur kan då rapporteringskraven användas för att skapa konkurrensfördelar och positionera bolaget för framtiden?
Här är tre sätt att omvandla hållbarhetsrapportering till en framgångsfaktor:
1. Stärk investerarnas förtroende
CSRD ställer högre krav på transparens i hållbarhetsrapporteringen. Det gör det lättare för investerare att bilda sig en uppfattning om hur väl företaget lever upp till sina löften inom hållbarhetsarbetet. För att skapa förtroende krävs det att företaget presenterar realistiska ambitioner, tydligt kopplade till den övergripande affärsstrategin.
Vi ser nu hur flera företag tvingas revidera sina hållbarhetsmål, då de tidigare satt mycket ambitiösa mål utan att ha en konkret plan för hur de ska uppnås. För att vinna investerares förtroende är det därför avgörande att presentera en genomarbetad plan för hur målen ska nås – och hur de bidrar till långsiktigt aktieägarvärde.
2. Använd hållbarhetsdata för att öka effektivitet och minska risker
Vid rapportering enligt CSRD samlas stora mängder värdefull hållbarhetsdata in. För att dra nytta av detta behöver företaget analysera datan för att få insikter som stärker hållbarhetsarbetet. Dessa insikter kan leda till resursoptimering, kostnadsbesparingar och förbättrad riskhantering.
Exempelvis kan analysen visa hur verksamheten kan energieffektiviseras, hur man kan attrahera och behålla kompetens, eller hur risker i värdekedjan kan minimeras.
3. Driv innovation och långsiktig tillväxt
Hållbarhetsrapportering kan fungera som en drivkraft för att utveckla nya produkter, tjänster och affärsmodeller som möter framtidens hållbarhetskrav. Genom att ta hänsyn till intressenters förväntningar och integrera hållbarhet i affärsstrategin kan företag hitta innovativa lösningar på problem de tidigare inte identifierat.
Martin Askengren
martin.askengren@safircommunication.se